در روش برش سرد فلز بدون هیچ‌گونه حرارتی قطعات به ابعاد دلخواه و موردنظر تقسیم می‌گردند. برش‌کاری از طریق دستگاه‌های اره نواری و دیسکی، برش واترجت و همچنین اره‌های دستی نمونه‌هایی از روش‌های برش سرد هستند که در زیر به توضیح آن‌ها خواهیم پرداخت.

برش‌کاری چیست؟

به فرایند جداسازی قطعات از یکدیگر و یا تقسیم‌بندی آن‌ها در اندازه و ابعاد کوچک‌تر برش‌کاری می‌گویند. به بیانی دیگر در برش‌کاری به‌منظور ایجاد تغییر در اندازه‌های یک قطعه قسمت‌های زائد و اضافی آن حذف می‌گردد. برش‌کاری که از نیاز‌های اولیه صنعتگران محسوب می‌گردد به دو شیوه گرم و سرد صورت می‌گیرد که ما در ادامه مطلب قصد داریم شما را با برش سرد و مزایا و معایب این شیوه بیشتر آشنا سازیم.

برش سرد فلز

مزایای برش سرد فلز

به‌کارگیری برش لیزری سرد، مزایای بسیاری را به دنبال دارد که این مزایا عبارت‌اند از:

۱-کاهش پرتی:
در برش سرد، ضایعات کمی حاصل می‌گردد. ضایعات به قسمتی از ورق آهن می‌گویند که در هنگام تولید به وجود آمده و قابلیت مصرف ندارد. با به‌کارگیری روش برش سرد، ضایعات تولیدی به پایین‌ترین سطح ممکن می‌رسد.

۲-متصاعد نشدن گاز‌های سمی و مزاحم:
میزان انتشار آلاینده‌ها و گاز‌های سمی در این شیوه به دلیل عدم به‌کارگیری مشعل و شعله به صفر می‌رسد.

۳-مطابقت و انعطاف‌پذیری در برش از لحاظ شکل:
به‌کارگیری ابزارآلاتی مانند گیوتین، اره و سایر تجهیزات برش‌کاری، امکان برش ورق در اشکال مختلف را فراهم نموده است. ناگفته نماند که در برش‌کاری سرد می‌توان انواع اشکال مهندسی از ساده تا پیچیده را به‌سهولت ایجاد کرد.

۴-عدم تغییرپذیری ساختار مولکولی فلزات:
در این شیوه فلز با افزایش دما چندانی مواجه نمی‌شود و همین موجب عدم تغییر در ویژگی‌های آن می‌گردد.
به طور مثال زمانی که دمای ورق فولادی در هنگام برش افزایش یافته و سرد شدن آن غیرقابل‌کنترل باشد، ورق دچار شکنندگی می‌گردد. از همین رو کاربرد برش سرد موجب می‌شود تا بدون هیچ‌گونه تغییر در قابلیت‌های فیزیکی فلز، به شکل دلخواه و مدنظر دست یافت.

معایب برش سرد

به‌کارگیری ازاین‌روش در کنار مزایای ذکر شده، معایبی را نیز به دنبال دارد. این معایب عبارت‌اند از:

۱-صرف هزینه جهت تهیه مواد مصرفی و ابزارآلات برش‌کاری
صفحه سنگ‌های فرز، تیغه‌های الماس، اره و قیچی‌ها جز‌ء ابزار‌های مصرفی هستند که با گذشت زمان و بر اثر کارکرد بسیار بالا، قابلیت خود را ازدست‌داده و دیگر قابل مصرف نمی‌باشند. به این دلیل در برش‌هایی با حجم گسترده و عظیم نیاز به ابزار مصرفی بالا رفته و موجب افزایش در هزینه کل فرایند می‌گردد.

۲-پرداخت مخارج بالا به‌منظور سرویس‌های دوره‌ای
به‌منظور حصول اطمینان از دقت و افزایش طول عمر دستگاه، باید سرویس آن در دوره‌های معینی به طور منظم صورت گیرد تا از بروز مشکلاتی نظیر شکستگی تیغه، کج بری و برش نامطلوب و... جلوگیری گردد.

۳-نیاز به نیروی انسانی متخصص و ماهر
اجرای روش برش سرد نیازمند مهارت بسیار بالایی است، ازاین‌رو به‌منظور انجام این شیوه باید تکنسین‌های حرفه‌ای و کاربلد را بکار گرفت.

۴-عدم امکان جابه­جایی تجهیزات برش‌کاری
دستگاه‌های برش سرد فلز  به‌منظور انجام عملیات باید علاوه بر قرارگیری در مکانی ثابت، قابلیت اتکا به زمین را نیز داشته باشند. این دستگاه‌ها به علت مجهز بودن به جک‌های هیدرولیکی با قدرت بسیار بالا و تجهیزات پنوماتیک از وزن بالایی برخوردار می‌باشند، به این دلیل نقل‌وانتقال این قبیل دستگاه‌ها امکان‌پذیر نمی‌باشد. ازاین‌رو می‌توان محدودیت در جابه‌جایی برای تجهیزات برش سرد را، نوعی عیب برای این روش بشمار آورد.

دستگاه برش واتر جت

نحوه کارکرد دستگاه به این صورت است که آب با فشار بالا در حدود ۶۰۰۰۰PSI  از یک حفره کوچک با قابلیت تنظیم به سمت قطعه هدایت می‌گردد.

برش‌کاری با دستگاه واترجت در همه ضخامت‌ها انجام می‌گیرد و توسط جریان پرفشار این دستگاه به‌راحتی می‌توان تمامی ورق‌های فولادی، شمش‌ها و میله‌های فلزی را برش داد. در حال حاضر این دستگاه از پرکاربردترین تجهیزات برش‌کاری در صنعت سنگ محسوب می‌گردد.

دستگاه‌های واترجت به دلیل برخورداری از دقت بالا، انتخابی مناسب برای کار‌های با حساسیت بالا هستند.

واترجت‌ها دارای فناوری ساده‌تری به نسبت دستگاه‌های لیزر هستند، ازاین‌رو دارای قیمت پایین‌تری نیز می‌باشند.

دستگاه‌های اره نواری

با پیدایش دستگاه‌های اره نواری تحولی عظیم در صنعت برش ایجاد گردید چراکه این دستگاه با دقت بالایی که داشت، توانست شرایط برش قطعاتی مانند آلومینیوم و فولاد را مهیا نماید. از مزایای دستگاه اره نواری می‌توان به قیمت کمتر و خطر پایین‌تر آن در مقایسه با سایر دستگاه‌ها اشاره نمود. هر دستگاه اره نواری متشکل از گیره نگهدارنده، میز و تیغه‌های برش می‌باشد.
طرز کار این دستگاه بدین صورت است که ابتدا با قرارگیری قطعه فلزی بر روی میز، آن را با گیره ثابت کرده و سپس توسط تیغه متحرک فرایند برش آغاز می‌گردد.

دستگاه‌های اره دیسکی

دستگاه‌های اره دیسکی به دلیل دارا بودن امنیت و سطح کیفی بالا، جایگزین مناسبی برای دستگاه‌های اره آتشی با احتمال بالای وقوع خطرات می‌باشند. دستگاه‌های اره دیسکی به‌منظور برش چوب و قطعات فلزی یکی از تجهیزات ضروری و لازم هر کارگاه تولیدی کوچک یا بزرگ هستند.
تیغه‌های اره دیسکی با تنوع بسیار پایین از جنس فولاد تندبری به نام Hss ساخته می‌شوند. تیغه‌های این اره با تعداد، اندازه و جنس دندانه‌های مختلف انتخابی مناسب برای برش انواع قطعات با ابعاد و اشکال گوناگون مانند برش لیزر آلومینیوم، چوب، فلزات آلیاژی و... می‌باشند.

دستگاه‌های اره لنگ

اره لنگ نیز یکی دیگر از دستگاه‌های برش سرد فلز با عملکردی مکانیکی است. برش‌های این دستگاه تقریباً دقیق بوده و نسبت به دستگاه اره نواری از سرعت بالاتری برخوردار می‌باشد. ایمنی بالا نیز از مزایای دیگر این دستگاه محسوب می‌گردد. تعبیه کلید ایمنی خودکار بر روی این دستگاه موجب می‌گردد که با شکست تیغه، دستگاه به طور خودکار متوقف شود و از وقوع پیشامد‌های پرخطر جلوگیری ­نماید.

اره دستی

استفاده از اره‌های دستی در برش چوب و فلزات از قدیمی‌ترین شیوه‌های برش‌کاری بشمار می‌آید که بیشتر در کارگاه‌های نجاری و شخصی به‌منظور تولید آثار هنری و قطعات ساده بکار گرفته می‌شوند. اره‌های دستی شامل انواع مختلفی مانند دوطرفه، مویی، پشت‌دار، کمان اره و... هستند.
به‌طورکلی این اره‌ها با جنس‌های یکسان و سایز‌های همسان اما دندانه‌های ریزودرشت و متفاوت ساخته می‌شوند و توسط نیروی انسانی و با حرکات ممتد در راستای قطعات فلزی یا چوبی، آن‌ها را نصف می‌نمایند.

برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله از برش‌های لیزری در چه صنایعی استفاده می‌شود؟ را مشاهده نمایید.